Woda twarda czy miękka??? Oto jest pytanie
Nasza „stargardzianka” jest wodą twardą – jej twardość utrzymuje się w przedziale 400-450 mg CaCO3/l. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. dopuszczalna wartość twardości ogólnej wody powinna mieścić się w granicach 60 – 500 mg CaCO3/l.
Dlatego należy zadać sobie pytanie czy to dobrze czy źle? Czym w ogóle cechuje się woda twarda?
STOPNIOWANIE TWARDOŚCI:
Składniki |
Rodzaj wody |
˂100 ml/l |
bardzo miękka |
100-200 mg/l |
miękka |
200-350 mg/l |
średnio twarda |
350-550 mg/l |
twarda |
˃550 mg/l |
bardzo twarda |
Twardość wody jest jej naturalną właściwością, powodowaną przez obecność w wodzie rozpuszczonych składników mineralnych – głównie węglanów , wodorowęglanów , chlorków, siarczanów i krzemianów wapnia oraz magnezu.
Rola wapnia i magnezu dla organizmu człowieka:
Wapń – jest najpowszechniejszym minerałem występującym w naszym organizmie. Jest budulcem kości i zębów, reguluje ciśnienie tętnicze i pracę serca, zwalcza patogeny, utrzymuje równowagę wewnętrzną organizmu oraz przewodnictwo bodźców nerwowych.
Magnez -jego główną rolą jest stabilizacja układu nerwowego i usprawnienie pracy szarych komórek. Zmniejsza nadpobudliwość komórek nerwowych i działa uspokajająco na nasz organizm. Poprawia pamięć i myślenie. Reguluje napięcie mięśni, wspomaga leczenie kontuzji i przewlekłego zmęczenia.
Należy również pamiętać, że oba pierwiastki są łatwiej przyswajalne z wody, niż z pożywienia. Dlatego picie twardej wody jest wskazane.
Korzyści użytkowe stosowania wody:
Woda miękka
– nie wytrąca kamienia,
– sprzyja rozwojowi korozji,
– generuje mniejsze zużycie detergentów.
Woda twarda
– powoduje powstawanie widocznego kamienia na urządzeniach i w instalacjach,
– generuje większe zużycie detergentów
Korzyści zdrowotne wynikające z picia wody:
Woda miękka
– brak
– reguluje ciśnienie krwi,
– bierze udział w budowaniu zębów i kości,
– wspomaga pracę układu nerwowego,
– wpływa na prawidłową pracę mięśni, w tym serca
Woda twarda
– poprawia pamięć i myślenie,
FAKTY I MITY DOTYCZĄCE PICIA WODY Z KRANU:
1. Woda z kranu prowadzi do kamieni nerkowych – MIT
Woda z kranu, nawet twarda, nie powoduje kamieni nerkowych. Można więc ją pić bez przeszkód, nawet jeśli jest bardzo twarda.
2. Woda z kranu jest zdatna do picia dopiero po przegotowaniu – MIT
Woda dostarczana przez wodociągi jest regularnie badana, dlatego nadaje się do picia prosto z kranu. Nie jest konieczne jej przegotowanie przed spożyciem.
3. Stan instalacji wodociągowej w budynku ma wpływ na skład i jakość wody – FAKT
Niestety, jeżeli stan instalacji jest zły, rury wewnętrznej instalacji doprowadzającej wodę do kranu są skorodowane i uszkodzone jakość wody ulegnie znacznemu pogorszeniu. Dlatego tak ważna jest dbałość o jej stan.