Woda twarda czy miękka??? Oto jest pytanie

Nasza „stargardzianka” jest wodą twardą – jej twardość utrzymuje się w przedziale 400-450 mg CaCO3/l. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. dopuszczalna wartość twardości ogólnej wody powinna mieścić się w granicach 60 – 500 mg CaCO3/l.

Dlatego należy zadać sobie pytanie czy to dobrze czy źle? Czym w ogóle cechuje się woda twarda?

STOPNIOWANIE TWARDOŚCI:

Składniki

Rodzaj wody

˂100 ml/l

bardzo miękka

100-200 mg/l

miękka

200-350 mg/l

średnio twarda

350-550 mg/l

twarda

˃550 mg/l

bardzo twarda

Twardość wody jest jej naturalną właściwością, powodowaną przez obecność w wodzie rozpuszczonych składników mineralnych – głównie węglanów , wodorowęglanów , chlorków, siarczanów i krzemianów wapnia oraz magnezu.

Rola wapnia  i magnezu dla organizmu człowieka:

Wapń – jest najpowszechniejszym minerałem występującym w naszym organizmie. Jest budulcem kości i zębów, reguluje ciśnienie tętnicze i pracę serca, zwalcza patogeny, utrzymuje równowagę wewnętrzną organizmu oraz przewodnictwo bodźców nerwowych.

Magnez -jego główną rolą jest stabilizacja układu nerwowego i usprawnienie pracy szarych komórek. Zmniejsza nadpobudliwość komórek nerwowych i działa uspokajająco na nasz organizm. Poprawia pamięć i myślenie. Reguluje napięcie mięśni, wspomaga leczenie kontuzji i przewlekłego zmęczenia.

Należy również pamiętać, że oba pierwiastki są łatwiej przyswajalne z wody, niż z pożywienia. Dlatego picie twardej wody jest wskazane.

Korzyści użytkowe stosowania wody:

Woda miękka                                                                                                                                                              

– nie wytrąca kamienia,

– sprzyja rozwojowi korozji,

– generuje mniejsze zużycie detergentów.

Woda twarda

– powoduje powstawanie widocznego kamienia na urządzeniach i w instalacjach,

– generuje większe zużycie detergentów

Korzyści zdrowotne wynikające z picia wody:

Woda miękka   

– brak

– reguluje ciśnienie krwi,

– bierze udział w budowaniu zębów i kości,

– wspomaga pracę układu nerwowego,

– wpływa na prawidłową pracę mięśni, w tym serca

Woda twarda

– poprawia pamięć i myślenie,

 

FAKTY I MITY DOTYCZĄCE PICIA WODY Z KRANU:

1. Woda z kranu prowadzi do kamieni nerkowych – MIT

Woda z kranu, nawet twarda, nie powoduje kamieni nerkowych. Można więc ją pić bez przeszkód, nawet jeśli jest bardzo twarda.

2. Woda z kranu jest zdatna do picia dopiero po przegotowaniu – MIT

Woda dostarczana przez wodociągi jest regularnie badana, dlatego nadaje się do picia prosto z kranu. Nie jest konieczne jej przegotowanie przed spożyciem.

3. Stan instalacji wodociągowej w budynku ma wpływ na skład i jakość wody – FAKT

Niestety, jeżeli stan instalacji jest zły, rury wewnętrznej instalacji doprowadzającej wodę do kranu są skorodowane i uszkodzone jakość wody ulegnie znacznemu pogorszeniu. Dlatego tak ważna jest dbałość o jej stan.